Wegetariańskie wakacje nad Bałtykiem? Czy to możliwe? Wokół przecież same fastfoody, frytki, smażone ryby, kurczaki z rożna, kebaby, ryby wędzone….
A jednak są miejsca, które dostrzegają rosnącą liczbę wegetarian i wegan i swoją ofertę kierują właśnie do nich! Przykład? MY! :)
Ośrodek Wypoczynkowy Przystań od lat swoją ofertę kieruje do osób, które marzą o wegetariańskich wakacjach nad morzem. Nasze wieloletnie doświadczenie i wysoka świadomość naszych kucharzy, pozwala nam komponować dobrze zbilansowane posiłki roślinne, różnorodne smakowo, w których wykorzystujemy różne rodzaje białka. Era słynnego kotleta sojowego czy smażonego sera żółtego odeszła już dawno w zapomnienie! Skupiamy się na dobrej jakości, smaku oraz jeśli to możliwe korzystamy z produktów lokalnych i sezonowych. Stawiamy na świeżość i wysoką świadomość tego, co serwujemy. Zawsze wiemy, co jest w środku, ponieważ wszystkie potrawy przygotowujemy sami.
Śniadanie wegetariańskie to niezwykle przyjemna część dnia. Przed epidemią koronawirusa serwowane było w formie bufetu, w roku 2020 – podawane do stolików z uwagi na panujące obostrzenia. Tak czy inaczej, zawsze zachwycało różnorodnością kolorów i smaków. Na śniadania samodzielnie wypiekamy granolę (musli) pełne odżywczych orzechów, płatków i nasion. Do tego oferujemy świeże pasty i pasztety roślinne, które robimy z roślin strączkowych, nasion, pestek czy orzechów.
Ulubione pasty naszych gości, o które najczęściej nas pytają to: serek feta ze słonecznika, pasta z buraczka, tatar z migdałów, pasztet z pestek dyni oraz smalczyk wegetariański z fasoli. W ofercie mamy wiele innych propozycji na kanapki. Nie po to jedzie się na wege wczasy, żeby jeść dobrze znane pasty ze słoiczków, ale by spróbować pysznych past, pasztetów i serków własnej roboty! Oczywiście do śniadań oferujemy różnego rodzaju pieczywo, coś na słodko (dżem, powidła, masło orzechowe), warzywa, zupy mleczne, jajka i serki. Oferowana dieta jest dietą laktoowowegetariańską, a więc zawiera nabiał i jaja.
Po śniadaniu kolejnym posiłkiem jest obiadokolacja.
Oferujemy dwa posiłki w ciągu dnia z uwagi na to, że nasi goście nie przyjeżdżają po to, by siedzieć w ośrodku, ale spędzają czas na świeżym powietrzu plażując lub robiąc sobie rozmaite wycieczki i spacery. Dlatego też kolejny posiłek podawany jest o godzinie 15.00, by była wystarczająca ilość czasu na najlepsze wykorzystanie dnia, a jednocześnie by przerwa między posiłkami nie była drastycznie długa.
Obiadokolacja w wersji wegetariańskiej to prawdziwa uczta. Zaczynamy domową zupą na warzywnym wywarze.
Następnie podajemy drugie danie. U nas nie uświadczycie gotowych surówek z marketu, jakie się często podaje w innych barach i restauracjach dla oszczędności czasu. Surówka jest u nas ważnym elementem obiadu, więc robimy ją sami. Serwujemy różnorodne surówki w zależności od charakteru głównego dania. Są to np. tarte buraczki (gotowane na parze), surówki z białej lub kiszonej kapusty, z marchewki, z selera, sałatka grecka i inne. Do obiadu podajemy ziemniaki w różnej formie (gotowane z wody, pieczone lub pure), kasze (np. gryczana, bulgur, pęczak), ryż lub wyroby mączne takie jak kluski śląskie czy kopytka. I do tego oczywiście pyszne kotlety, klopsiki lub burgery – wszystkie wytwarzane przez nas na miejscu.
A to jeszcze nie koniec! Na słodkie zakończenie podajemy deser. Najczęściej są to ciasta, ciasteczka (np. owsiane czy z masła orzechowego), desery w pucharkach (budyń, galaretka, kisiel, deser chia), i inne pyszności. Zwracamy uwagę na szczegóły – nie używamy żelatyny zwierzęcej – desery czy kremy zagęszczamy agarem.
Dla tych, którzy nie chcą korzystać ze standardowych deserów, jest również dostępna opcja „owoc zamiast deseru”.
Wczasy z kuchnią roślinną to oferta, z której korzysta coraz więcej osób. Z roku na rok widzimy, jak rośnie ilość wegetarian i wegan, korzystających z naszej kuchni.
Dobra dieta to tylko jeden z elementów zdrowego stylu życia. Wiemy, że osoby, które dokonują świadomych wyborów w kwestii diety najprawdopodobniej zwracają uwagę również na inne aspekty swojego zdrowia.
Nasza lokalizacja (200 m od plaży, 100 m od szlaku rowerowego i pasa lasu nadmorskiego) sprawia, że można u nas korzystać z różnorodnych form aktywnego wypoczynku. Spaceru, marszu z wykorzystaniem kijów do nornic wal king, jazdy na rolkach, rowerze czy pływania w morzu. Kije jak i rowery są dostępne dla gości naszego ośrodka na miejscu. Wiemy, że aktywność fizyczna jest ważnym elementem zdrowego stylu życia.
Dbamy też o spokój i dobry wypoczynek naszych gości. Osoby decydujące się na pobyt u nas zobowiązują się do przestrzegania pewnych prostych zasad, które składają się na komfort wypoczynku wszystkich gości. Na terenie naszego ośrodka nie spożywamy alkoholu i nie palimy tytoniu. Również nie hałasujemy po godzinie 22.00. Są to elementy, które w innych miejscach często są kwestią sporną wśród gości i rodzą niepotrzebne konflikty. Rozumiemy to, że nad morze przyjeżdża się po to, by skorzystać ze świeżego powietrza pełnego jodu, a nie po to by sąsiad dmuchał dymem papierosowym z sąsiedniego balkonu. Z prowadzonych przez nas ankiet wynika, że nasi goście bardzo cenią sobie te zasady, ponieważ przyjechali wypocząć (często z dziećmi) i nie życzyliby sobie libacji do późna, głośnego zachowania w nocy czy konfliktów z sąsiadami.
No i ostatnia dobra wiadomość. Wiemy, że wegetarianie i weganie to jednocześnie miłośnicy zwierząt. Jeśli macie w domu swojego ukochanego pupila i nie chcecie go zostawiać u kogoś lub w hotelu dla zwierząt na czas waszego urlopu, to mamy dobrą wiadomość. Nasz obiekt akceptuje zwierzęta, po wcześniejszym uzgodnieniu. Chcemy porozmawiać i dowiedzieć się jakiego zwierzaczka planujecie ze sobą wziąć, jaki on jest i jak zamierzacie spędzać z nim czas.
Miłośnikom psów chcemy powiedzieć, że w naszej okolicy znajduje się psia plaża, gdzie można swobodnie wypoczywać ze swoim zwierzaczkiem.
Mamy nadzieję, że oferowana przez nas wartościowa kuchnia wegetariańska, aktywność, świeże powietrze oraz dobry, nocny odpoczynek, złożą się na niezapomniane wegetariańskie wakacje nad morzem bez stresu i zmartwień.